Nieuws

Ellen de Bruin winnaar Anton Wachterprijs 2018
Ellen de Bruin is de winnaar van de Anton Wachterprijs 2018, de tweejaarlijkse prijs voor het beste literaire prozadebuut. De schrijfster krijgt de prijs voor haar roman Onder het ijs. In het boek (eerder dit jaar verschenen bij uitgeverij Prometheus) gaat een groep klimaatonderzoekers op expeditie naar het Noordpoolgebied. Bas Fretz, een jonge vrouw van 21 jaar, is een van hen. Zij gaat mee in plaats van haar hoogleraar die onverwacht is overleden en op wie ze stiekem verliefd was. De jury noemt het boek een  ‘” (…) ambitieuze, onderzoekende en warmbloedige roman over menselijke drijfveren en dwaalwegen. (…) Klimaatwetenschap en liefdesrouw gaan een ongewoon verband aan in een roman die de verhalende spanning heeft van een reis, en de precieze psychologie van een laboratoriumonderzoek”.Ellen de Bruin is wetenschapredacteur van NRC-Handelsblad. Ze schreef eerder een aantal non-fictieboeken: Vergaderen? Niet doen! En: Onsterfelijkheid voor beginners. De Bruin is de 20e Anton Wachterprijswinnaar. De jury, die bestond uit Gerbrand Bakker, Kees ‘t Hart, Joke Linders, Marja Pruis en Geart de Vries (voorzitter) beoordeelde dit jaar een record aantal debuten, maar liefst133 stuks. Er waren nog vier andere genomineerden: Wormen en Engelen van Maarten van der Graaff, Astronaut van Pieter Kranenborg, Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken van Arjen van Veelen en Kleihuid van Herien Wensink.

De Anton Wachterprijs is genoemd naar de hoofdpersoon uit de bekende romancyclus van Simon Vestdijk en wordt uitgereikt op zaterdag 10 november in de Grote Kerk in Harlingen, Vestdijks geboortestad. De prijs is een initiatief van het Centraal Comité 1945 in samenwerking met de gemeente Harlingen en de Vestdijkkring.

Naast het middagprogramma (waarin ook de Ina Dammanprijs zal worden uitgereikt aan Maarten ‘t Hart) zal er ter gelegenheid van LF2018 in Harlingen een speciaal avondprogramma zijn onder de noemer ‘ Terug tot Anton Wachter’. Alle oud-winnaars van de prijs, die sinds 1977 bestaat, zijn hiervoor uitgenodigd. Toegezegd hebben onder meer Peter Buwalda, Roos van Rijswijk, Herman Stevens, Arjan Visser, Niña Weijers. Christiaan Weijts en Maartje Wortel. Jankobus Seunnenga en Dick Vestdijk zingen teksten van Simon Vestdijk.

Dit programma komt tot stand in samenwerking met de Taalkaravaan van Lân van Taal.

De uitreiking van de Anton Wachterprijs op de middag is vrij toegankelijk, kaarten voor de literaire avond zijn verkrijgbaar via www.cc45harlingen.nl

 

PERSBERICHT    1 oktober 2018
Maarten ´t Hart wint Ina Dammanprijs 2018

Het bestuur van de Vestdijkkring kent de Ina Dammanprijs dit jaar toe aan
Maarten ´t Hart voor zijn essays over en aandacht voor Simon Vestdijk in
publieke optredens.
De tweejaarlijkse prijs die in 1999 is ingesteld, wordt op zaterdag 10
november, 14.00 uur in de Grote Kerk van Harlingen uitgereikt. Tijdens die
gelegenheid wordt ook de Anton Wachterprijs uitgereikt voor het beste
debuut in de afgelopen twee jaar naar het oordeel van een jury.
Maarten ´t Hart toont in zijn vele essays en artikelen over een grondige
kennis te beschikken van Vestdijks oeuvre, en daarnaast geeft hij daar
uiting aan in talloze publieke optredens in de media, tot op heden! Hij doet
dat in een mix van stelligheden gedrenkt in ironie op een geheel eigen en
onvestdijkiaanse wijze. Ook in zijn onlangs verschenen De wereld van
Maarten ´t Hart (2017).
Met de Ina Dammanprijs wil de Vestdijkkring een persoon onderscheiden
die een belangrijke bijdrage levert aan het in stand houden van de
belangstelling voor de schrijver en het werk van Simon Vestdijk (1898-
1971), een van de belangrijkste Nederlandse auteurs.
De Ina Dammanprijs werd eerder toegekend aan onder anderen Roeland
van Wely (scriptie over De vuuraanbidders, universiteit Leiden, 2016),
Emanuel Overbeeke (musicoloog, 2014) en Wim Hazeu (biograaf, 2012).
De Vestdijkkring is in 1972 opgericht met als doel leven en werk van Simon
Vestdijk in de belangstelling te houden. Onder meer door het uitgeven van
Vestdijkkroniek, het onderhouden van de website www.vestdijk.com en het
organiseren van symposia. De vereniging telt 275 leden.
———————————————————————————————————————————————-
HARLINGEN – De twintigste Anton Wachterprijs wordt op zaterdag 10 november uitgereikt in de Grote Kerk. De uitreiking wordt, in verband met LF2018, gevolgd door een literaire avond. Schrijvers kunnen deze maand hun werk nog insturen. Op 7 mei wordt de winnaar van de Libris literatuurprijs bekend gemaakt. Eén van de genomineerden is Ilja Leonard Pfeijffer die in 2002 de Anton Wachterprijs won.

Pfeijffer won de Anton Wachterpris met zijn debuut ‘Rupert een bekentenis’. Samen met vijf schrijvers is hij nu op de shortlist geplaatst voor de prestigieuze Libris Literatuur Prijs, de onderscheiding voor de beste Nederlandstalige roman van het jaar. Zijn genomineerde boek heet ‘Peachez, een romance’.

De Anton Wachterprijs is een tweejaarlijkse debuutprijs voor literatuur, beschikbaar gesteld door de Stichting Centraal Comité 1945 in samenwerking met de gemeente Harlingen. Anton Wachter is een romanfiguur uit de Simon Vestdijkcyclus. De prijs bestaat uit een bedrag van € 2000 plus een replica van het beeldje van Anton Wachter.

Alle winnaars, negentien tot nu toe, zijn doorgebroken in literair Nederland. Onder anderen:  Arnon Grunberg, A.F.Th. v.d.Heijden, Tessa de Loo, Wessel te Gussinklo, Gijs IJlander, Arjen Visser, Christiaan Weijts, Maartje Wortel, Peter Buwalda, Niña Weijers en Roos van Rijswijk.

Naast de Anton Wachter prijs wordt op zaterdag 10 november eveneens de tweejaarlijkse Ina Dammanprijs uitgereikt. De Ina Dammanprijs (ook vernoemd naar een romanfiguur van Vestdijk) wordt door de Vestdijkkring uitgeriekt aan de persoon die ‘een aantoonbare bijdrage heeft geleverd aan het in stand houden van de kennis over en de belangstelling voor de persoon en het werk van Simon Vestdijk’.

De litaraire avond die volgt op de uitreiking, biedt onder andere een ‘terugkeer tot Anton Wachter’ van nog in leven zijnde schrijvers die de prijs wonnen.

De jury van de Anton Wachterprijs  bestaande uit  Geart de Vries (voorzitter), Joke Linders-Nouwens, Marja Pruis en Kees ’t Hart, is al druk bezig met het lezen van de aangeleverde titels.

———————————————————————————————————-

Centraal Comité 1945 Harlingen.

Secretariaat: Lanen 60, 8861 CE Harlingen
Mail: info@cc45harlingen.nl  www.CC45Harlingen.nl

Harlingen, december 2017

Geachte lezer, lezeres, relatie,

Het Centraal Comité 1945 heeft besloten om met ingang van 1 januari 2018 haar activiteiten te beperken tot enige kerntaken.
De grondslag voor deze koerswijziging is gelegen in een aantal oorzaken:

* De laatste jaren zagen we de ene na de andere evenementenstichting verschijnen in            Harlingen.
* Ook een deel van de doelstelling van het CC’45: Het coördineren van feesten en het        culturele, sportieve en sociale leven financieel steunen, is achterhaald.
Daarvoor zijn er nu andere organisaties.
* De opbrengst van de kermis waarvan het CC’45 al zijn activiteiten financierde liep terug terwijl de organisatiekosten door o.a. veiligheidseisen toenamen.
* Tenslotte is ook de aansprakelijkheid een thema.

Daarom is de organisatie van de zomerkermis, welke vanaf 1945 door het CC’45 werd georganiseerd, beëindigd. Daarmee stopt ook de enige inkomsten bron van de Stichting waarvan alle andere jaaractiviteiten (gratis toegankelijk) werden bekostigd.

In goed overleg is met de gemeente Harlingen een regeling getroffen om de herdenkingen op 17 april en 4 mei, de vieringen van Koningsdag en 5 mei en de twee jaarlijkse Anton Wachterprijs uitreiking voort te kunnen zetten.
Met het beëindigen van de zomerkermis is ook de betrokkenheid van het CC’45 bij de Harlinger Stadsfeesten (Junifeestweek) vervallen.
Daarnaast zijn ook de subsidies en financiële bijdragen aan verenigingen en organisaties gestopt.
De organisatie van de zomerkermis is doorgezet naar de Stichting BenG evenementen.

Het Centraal Comité 1945 dankt iedereen voor de prettige contacten en voor uw medewerking de afgelopen 72 jaar bij de vele door het CC’45 georganiseerde evenementen.
We hopen u hiermee voldoende te hebben ingelicht.

Met vriendelijke groeten:

Hans Burkels, voorzitter, Joop van der Heide, secretaris, Willem Visser, penningmeester

De leden: Hilde de Jong, Joke Faber, Anna-Marie Waar, Klaas Hager.


 10 november 2017.       

In een klap werd alles zwart

HARLINGEN – Op 5 november 1941 werd het centrum van Harlingen getroffen door een vliegtuigbom.
Daarbij kwamen 13 burgers om het leven, werden de Sint Michaëlschool, het café van de familie Küter en nog twee woningen totaal verwoest en werd een ravage op de Schritsen en omgeving aangericht. Ook raakten meer dan 500 panden beschadigd, waaronder de RK Sint Michaëlkerk.

De stichting Centraal Comité opgericht in 1945 om het culturele en sportieve leven in Harlingen weer handen en voeten te geven is vanaf dat jaar ook betrokken bij de herdenkingen van oorlogsslachtoffers en vieringen rond de bevrijding. De stichting is ook verantwoordelijk voor de oprichting van verschillende oorlogsmonumenten in de stad: Joris en de Draak in het Harmenspark voor alle individuele Harlinger slachtoffers en voor verschillende groepen zoals Zeeliedenmonument op de Waddenpromenade, Neuengamme zuil op de Algemene Begraafplaats, Joodsmonument en monument voor de geallieerden militairen op de Algemene Begraafplaats.

Om de slachtoffers uit de rampnacht in 1941 te herdenken is het plan opgevat om een monument op te richten. Dat monument werd vrijdag 10 november op de Schritsen voor de Sint Michaëlschool rond drie uur onthuld door burgemeester Roel Sluiter daarbij geholpen door de leerlingen Jinte Burkels en David van Dijk van de Sint Michaëlschool. Een centraal monument op de rampplek omdat de 13 slachtoffers op drie verschillende kerkhoven zijn begraven.

Het monument is ontworpen door de project leider van het Centraal Comité 1945 Willem Visser. Bram Visser Special Metal Products realiseerde het monument dat bestaat uit een glasplaat met daarop de namen van de slachtoffers. De plaat is in een Corten stalen frame gevat die op een betonnen fundering rust. Het monument is in een zg. Steeg geplaatst dat is een ruimte tussen de gevelwand van de Sint Michaëlschool. Ook is het advies van Maartje Berenschot, adviserend architect van het huidige schoolgebouw, meegenomen om met glas te gaan werken. De gemeente Harlingen bracht de fundering aan.

Tekst op het monument: