Koningsdag

In verband met het Corona Virus zijn alle activiteiten rond het vieren Koningsdag afgelast.

KONINGSDAG 27 april 

Het Centraal Comité 1945 werd in 1945 opgericht om de bevrijdingsfeesten, die in Harlingen losbarsten, te coördineren.
Al vrij snel kwamen daar andere zaken bij zoals het stimuleren van het culturele leven dat door de Duitse bezetter was verboden.
Een ander onderdeel was de organisatie van de festiviteiten rond de Koninginnedag. In 1945 was dat nog op 31 augustus, de verjaardag van de toenmalige Koningin Wilhelmina.
In 1948 verhuisde, bij de kroning van Juliana, de Koninginnedag naar 30 april. Toen Beatrix in 1980 tot Koningin gekroond werd besloot ze om de Koninginnedag op 30 april te handhaven. In 2013 werd Willem Alexander koning derhalve zal Koningsdag worden gevierd op 27 april.

Onder auspiciën van het Centraal Comité 1945 wordt sinds jaar en dag een programma geboden waardoor het de gehele dag goed toeven is in Harlingen.
Een doorsnee Koningsdag in Harlingen ziet er als volgt uit:

08.30 uur.
Koraalmuziek vanaf het dak van het stadhuis aan de Noorderhaven, verzorgd door de Stedelijke Muziekvereniging Harlingen.

 koninginnedag1      koninginnedag2

09.30 uur. 
Een vast onderdeel van de Koningsdag vieren in Harlingen is de Aubade op het Plein voor het Stadhuis.

Tot een poosje geleden werd deze zanghulde massaal in Nederland in dorpen en steden gebracht. Harlingen is nog een van de weinige gemeenten die de Aubade nog houdt en dat al ononderbroken meer dan 70 jaar!
Toch blijkt, tot nu toe, dat bij de Harlingers de aubade leeft! Daarom ook de komende jaren een aubade waarbij het CC opnieuw zorgt voor een prachtig programmaboekje waarin de aubade liedjes staan afgedrukt.

 koninginnedag3     

10.00-17.00 uur.
Zwarte Markt op de Lanen
Door particulieren en verenigingen wordt hier werkelijk van alles te koop aangeboden.
Het ziet hier werkelijk “zwart” van de drommen belangstellenden.
Wees er echter vroeg bij, de mooiste handel gaat al vaak voor openingstijd over de “toonbank”.

koninginnedag5

10.00-17.00 uur
Door de leden van de Rotary Harlingen wordt ieder jaar, met een thema voor een goed doel, een dag verzorgd op de vertrouwde plek in de Engelse Tuin. Vaste onderdelen zijn de verkoop van planten en kleding, spelletjes, demonstraties, optredens van dans en muziek, rad van avontuur, eettentjes, groot terras met zitjes en nog veel meer.
Een rondje door de gezellige binnenstad is ook aan te bevelen.