Nieuws

ELLEN DE BRUIN WINNAAR ANTON WACHTERPRIJS 2018

12-11-2018

HARLINGEN – De Bruin is de 20e Anton Wachterprijswinnaar.

Ellen de Bruin winnaar Anton Wachterprijs 2018

De Bruin krijgt deze tweejaarlijkse beste prozadebuutprijs voor haar roman Onder het ijs. De jury noemt het boek een ‘ambitieuze, onderzoekende en warmbloedige roman over menselijke drijfveren en dwaalwegen. Klimaatwetenschap en liefdesrouw gaan een ongewoon verband aan in een roman die de verhalende spanning heeft van een reis, en de precieze psychologie van een laboratoriumonderzoek’.

De jury, die bestond uit Gerbrand Bakker, Kees ‘t Hart, Joke Linders, Marja Pruis en Geart de Vries (voorzitter) beoordeelde dit jaar een record aantal debuten, maar liefst 133 stuks. De Anton Wachterprijs is genoemd naar de hoofdpersoon uit de bekende romancyclus van Simon Vestdijk en werd door Burgemeester Roel Sluiter uitgereikt in de Grote Kerk in Harlingen, Vestdijks geboortestad.

Ina Dammanprijs

De tiende Ina Dammanprijs is gewonnen door Maarten ’t Hart die helaas verstek moest laten gaan door ernstige rugklachten. De motivering (zie onder) voor de toekenning van de prijs werd voorgelezen door Wilbert van Walstijn, coördinator van de Ina Dammanprijs. De prijs werd uitgereikt door Hans van Velzen, voorzitter van de Vestdijkkring.

Schoolliefde

Ter ere van deze 20e uitreiking van de Anton Wachterprijs én Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 is er voor de leerlingen uit de bovenbouw van de havo en het atheneum van de RSG Simon Vestdijk een schrijfwedstrijd georganiseerd. De genereuze geldprijzen zijn beschikbaar gesteld door de organisatoren van de Anton Wachterprijsuitreiking: het Centraal Comité 1945 Harlingen en de Vestdijkkring. De eerste prijs voor de afdeling havo is toegekend aan Amber Cupido met haar verhaal ‘Zolang de maan waakt’. De eerste prijs voor de vwo-afdeling is gewonnen door Eise Booij.

Downloads:

Centraal Comité 1945 Harlingen.

Secretariaat: Lanen 60, 8861 CE Harlingen
Mail: info@cc45harlingen.nl  www.CC45Harlingen.nl

Harlingen, december 2017

Geachte lezer, lezeres, relatie,

Het Centraal Comité 1945 heeft besloten om met ingang van 1 januari 2018 haar activiteiten te beperken tot enige kerntaken.
De grondslag voor deze koerswijziging is gelegen in een aantal oorzaken:

* De laatste jaren zagen we de ene na de andere evenementenstichting verschijnen in            Harlingen.
* Ook een deel van de doelstelling van het CC’45: Het coördineren van feesten en het        culturele, sportieve en sociale leven financieel steunen, is achterhaald.
Daarvoor zijn er nu andere organisaties.
* De opbrengst van de kermis waarvan het CC’45 al zijn activiteiten financierde liep terug terwijl de organisatiekosten door o.a. veiligheidseisen toenamen.
* Tenslotte is ook de aansprakelijkheid een thema.

Daarom is de organisatie van de zomerkermis, welke vanaf 1945 door het CC’45 werd georganiseerd, beëindigd. Daarmee stopt ook de enige inkomsten bron van de Stichting waarvan alle andere jaaractiviteiten (gratis toegankelijk) werden bekostigd.

In goed overleg is met de gemeente Harlingen een regeling getroffen om de herdenkingen op 17 april en 4 mei, de vieringen van Koningsdag en 5 mei en de twee jaarlijkse Anton Wachterprijs uitreiking voort te kunnen zetten.
Met het beëindigen van de zomerkermis is ook de betrokkenheid van het CC’45 bij de Harlinger Stadsfeesten (Junifeestweek) vervallen.
Daarnaast zijn ook de subsidies en financiële bijdragen aan verenigingen en organisaties gestopt.
De organisatie van de zomerkermis is doorgezet naar de Stichting BenG evenementen.

Het Centraal Comité 1945 dankt iedereen voor de prettige contacten en voor uw medewerking de afgelopen 72 jaar bij de vele door het CC’45 georganiseerde evenementen.
We hopen u hiermee voldoende te hebben ingelicht.

Met vriendelijke groeten:

Hans Burkels, voorzitter, Joop van der Heide, secretaris, Willem Visser, penningmeester

De leden: Hilde de Jong, Joke Faber, Anna-Marie Waar, Klaas Hager.


 10 november 2017.       

In een klap werd alles zwart

HARLINGEN – Op 5 november 1941 werd het centrum van Harlingen getroffen door een vliegtuigbom.
Daarbij kwamen 13 burgers om het leven, werden de Sint Michaëlschool, het café van de familie Küter en nog twee woningen totaal verwoest en werd een ravage op de Schritsen en omgeving aangericht. Ook raakten meer dan 500 panden beschadigd, waaronder de RK Sint Michaëlkerk.

De stichting Centraal Comité opgericht in 1945 om het culturele en sportieve leven in Harlingen weer handen en voeten te geven is vanaf dat jaar ook betrokken bij de herdenkingen van oorlogsslachtoffers en vieringen rond de bevrijding. De stichting is ook verantwoordelijk voor de oprichting van verschillende oorlogsmonumenten in de stad: Joris en de Draak in het Harmenspark voor alle individuele Harlinger slachtoffers en voor verschillende groepen zoals Zeeliedenmonument op de Waddenpromenade, Neuengamme zuil op de Algemene Begraafplaats, Joodsmonument en monument voor de geallieerden militairen op de Algemene Begraafplaats.

Om de slachtoffers uit de rampnacht in 1941 te herdenken is het plan opgevat om een monument op te richten. Dat monument werd vrijdag 10 november op de Schritsen voor de Sint Michaëlschool rond drie uur onthuld door burgemeester Roel Sluiter daarbij geholpen door de leerlingen Jinte Burkels en David van Dijk van de Sint Michaëlschool. Een centraal monument op de rampplek omdat de 13 slachtoffers op drie verschillende kerkhoven zijn begraven.

Het monument is ontworpen door de project leider van het Centraal Comité 1945 Willem Visser. Bram Visser Special Metal Products realiseerde het monument dat bestaat uit een glasplaat met daarop de namen van de slachtoffers. De plaat is in een Corten stalen frame gevat die op een betonnen fundering rust. Het monument is in een zg. Steeg geplaatst dat is een ruimte tussen de gevelwand van de Sint Michaëlschool. Ook is het advies van Maartje Berenschot, adviserend architect van het huidige schoolgebouw, meegenomen om met glas te gaan werken. De gemeente Harlingen bracht de fundering aan.

Tekst op het monument: